Στην Ερμούπολη, σήμερα Κυριακή 20 Οκτωβρίου, πραγματοποιούνται τα φετινά Βραβεία Ποιότητας του Γαστρονόμου. Οι βραβευμένοι εκπροσωπούν την παραγωγή των Κυκλάδων, η οποία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και διαρκώς βάλλεται από εξωτερικούς παράγοντες. Υπογραμμίζοντας την αφοσίωσή τους στην ιστορία και τον πολιτισμό των νησιών, οι παραγωγοί αυτοί αξίζουν να αναγνωριστούν για την προσπάθειά τους στην τοπική παραγωγή.
Στη Φολέγανδρο και στην Ανάφη, οι μελισσοκόμοι που συναντήσαμε βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι μέλισσές τους δεν μπορούν να τρυγήσουν. Ανάλογες είναι οι δυσκολίες στη γεωργία, με παραγωγούς να μην καταφέρνουν να συλλέξουν τους σπόρους τους. Ο Πέτρος Οικονόμου και ο γιος του Ορφέας από τη Σαντορίνη αγωνίζονται με την τοπική ντομάτα, που προσπαθούν να επεξεργαστούν αυθημερόν λόγω των περιορισμένων ποσοτήτων.
Η αγάπη και η τ dedication των παραγωγών είναι αναμφισβήτητη, όπως ακούγεται και από τον Γιάννη, τον βοσκό από το Φιλώτι, που στέκεται καθημερινά στα μαντριά. Διαφορετικοί παραγωγοί, όπως ο τυροκόμος Γιώργος από την Αμοργό και η Ρένα από το Σκαλάδο, συνδυάζουν μεράκι και σκληρή δουλειά, προσπαθώντας να διατηρήσουν τις παραδοσιακές συνταγές και τεχνικές παραγωγής.
Αξιοσημείωτο είναι πως, παρά τα μεγάλα προβλήματα, οι ντόπιοι παραγωγοί επιμένουν να χρησιμοποιούν ντόπια προϊόντα, όπως το τσίπουρο που παράγει ο Νικόλας Μακρυωνίτης στη Σύρο, ενδεικνύοντας τη σημασία της τοπικής κουλτούρας και παράδοσης. Αυτές οι προσωπικές ιστορίες της καθημερινής πάλης και της αντίστασης στη φαυλότητα υπενθυμίζουν τη σημασία των τοπικών παραδόσεων και της στήριξης των παραγωγών.
Θα μπορούσαμε να τιμήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους για την ηρωική τους προσπάθεια και πίστη στην τοπική παραγωγή. Ενθαρρύνουμε τη συνέχιση μιας τέτοιας κουλτούρας και υποστηρίζουμε όσους βάζουν την κοινότητα και την παράδοση πάνω από τα οικονομικά κέρδη. Πηγή: kathimerini.gr