Η συγκεκριμένη συμφωνία προέρχεται από την πρόσφατη προσχώρηση της Ελλάδας και της Ε.Ε. στην Κοινή Δήλωση των G7 για τη μακροχρόνια στήριξη της ασφάλειας της Ουκρανίας, η οποία υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2023. Επίσης, έρχεται ως συνέχεια της συμφωνίας Ε.Ε.-Ουκρανίας που ολοκληρώθηκε στις 27 Ιουνίου 2024.
Από την κυβέρνηση τονίζεται ότι η συμφωνία προβλέπει ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στις διαδικασίες ανασυγκρότησης της Ουκρανίας. Ο βασικός στόχος αυτής της διμερούς συνεργασίας είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας, καθιστώντας δυνατή την πολύπλευρη στήριξη της χώρας και την ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε.
Η συμφωνία περιλαμβάνει κοινά εγχειρήματα σε τομείς όπως η οικονομία, οι μεταρρυθμίσεις, η ενέργεια, η πολιτική προστασία, η ανοικοδόμηση και η πολιτιστική συνεργασία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, και ειδικότερα της Οδησσού, για την οποία ο Πρωθυπουργός έχει ήδη εκφράσει τη δέσμευσή του να υποστηρίξει, λόγω των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών της με την Ελλάδα.
Η ανοικοδόμηση προσφέρει ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις και συνεργασίες με ευρωπαϊκές και ουκρανικές εταιρείες. Η συμφωνία περιλαμβάνει δέσμευση για ενοποίηση δυνάμεων στους τομείς της παραγωγής και μεταφοράς πράσινης ενέργειας, στις θαλάσσιες μεταφορές και τα logistics. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε διοργανώσει ένα σημαντικό Συνέδριο για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας τον περασμένο Φεβρουάριο.
Αναφορικά με την υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα σε στρατιωτικό και αμυντικό επίπεδο, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι εγχώριες αμυντικές ικανότητες δεν θα υποβαθμιστούν. Η στήριξη αυτή συνάδει με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
Πηγή: kathimerini.gr