Εσωκομματικές Τριβές και Αντιπαραθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ Ενόψει Εκλογών

Η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίστηκε από εντάσεις και αποχωρήσεις υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη, λόγω των επικείμενων εσωκομματικών εκλογών και τις αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα του συνεδρίου. Οι υποστηρικτές του πρώην προεδρεύοντος Κασσελάκη αποχώρησαν, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις στη διαδικασία, αφού η Θεοδώρα Τζάκρη ανακοίνωσε ότι υποβάλλει υποψηφιότητα αντί του Στέφανου Κασσελάκη. Οι δηλώσεις του Θανάση Οικονόμου, μετά την αποχώρησή τους, υποδήλωσαν ότι θεωρούν τη διαδικασία ευτελιστική.

Μετά την κατάθεση υποψηφιοτήτων από τον Κασσελάκη, τον Νικόλα Φαραντούρη και τον Απόστολο Γκλέτσο, το μέλος της Κ.Ε. Θέμης Μουμουλίδης ζήτησε την παραπομπή του Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με πρόταση διαγραφής, κατηγορώντας τον για αντικαταστατική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά. Η πρόταση Θεοχαρόπουλου, Ζαχαριάδη και Μπουλεκου για την καταδίκη “προσβλητικών αναφορών” έγινε δεκτή με μεγάλη πλειοψηφία.

Η συνεδρίαση περιλάμβανε και ανακοινώσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα. Η αναβολή του συνεδρίου κατά μια εβδομάδα προτάθηκε λόγω δυσκολιών εύρεσης κατάλληλου χώρου. Ο νέος οδικός χάρτης προβλέπει κατάθεση υποψηφιοτήτων έως τις 24 Οκτωβρίου, εγγραφή μελών έως τις 25 Οκτωβρίου, διεξαγωγή του συνεδρίου από 8 έως 11 Νοεμβρίου, εκλογή συνέδρων στις 2 και 3 Νοεμβρίου και εκλογή προεδρίας στις 24 Νοεμβρίου.

Σημαντική ήταν η τροπολογία που υπερψηφίστηκε, σύμφωνα με την οποία η εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής αποδεσμεύεται από την εκλογή του Προέδρου, σηματοδοτώντας ότι τα μέλη της νέας Κ.Ε. δεν θα εκλεγούν την ίδια ημέρα. Η βουλευτής Νίνα Κασσιμάτη, η οποία αποχώρησε από τη συνεδρίαση, επέστρεψε για να καταψηφίσει αυτή την τροπολογία, καθώς την καταψήφισαν δώδεκα μέλη.

Στην τοποθέτησή του, ο Ν. Παππάς επικέντρωσε στη σημασία της ψυχραιμίας και ανακοίνωσε ότι όλοι οι υποψήφιοι θα αναπτύξουν τις θέσεις τους δημόσια, καλώντας σε διάλογο γύρω από τη στρατηγική του κόμματος. Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης χαιρέτισε την υποψηφιότητα του Κασσελάκη και τόνισε τη σημασία της ενότητας στο εσωκομματικό κλίμα.

Η αντιπαράθεση μεταξύ Θεοδώρας Τζάκρη και Όλγας Γεροβασίλη επί της διακυβέρνησης προσδιόρισε περαιτέρω τις εντάσεις. Η Τζάκρη ανέφερε ότι η διαδικασία υπήρξε εκτροπή και πως κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την κοινωνία να εκλέξει τον Κασσελάκη πρόεδρο. Αντίθετα, η Γεροβασίλη υπογράμμισε τη σημασία του σεβασμού στις δημοκρατικές διαδικασίες, τονίζοντας ότι οι προϋποθέσεις υποβολής υποψηφιότητας είναι τρεις και όχι δύο.

Πηγή: kathimerini.gr