Η Επανένωση των Πρωθυπουργών και οι Πολιτικές Αντιφάσεις στη Νέα Δημοκρατία

Η προχθεσινή εκδήλωση στη Ρηγίλλης, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης γιόρτασε τα πενήντα χρόνια του κόμματός του, απέδειξε την απόσταση που χωρίζει το σημερινό πολιτικό σκηνικό από τις ρίζες του. Η οδός Ρηγίλλης, αντίκρυ στο Πολεμικό Μουσείο και μόλις 150 μέτρα μακριά, περιβάλλεται από σημαντικά μνημεία του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού, όπως το Λύκειο του Αριστοτέλη και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, που φαίνεται πως υπογραμμίζουν την πολιτική απόσταση ανάμεσα στις παλαιές δόξες και τις πρόσφατες εξελίξεις.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, εξέφρασαν τον κοινό τους προβληματισμό για τα ελληνοτουρκικά, αντιτασσόμενοι πλήρως στη σημερινή στρατηγική του Μητσοτάκη, ειδικά όσον αφορά την ενδεχόμενη οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μέσω διαπραγμάτευσης με την Τουρκία. Η αντίθεση αυτή φάνηκε ιδιαίτερα έντονα και απέδειξε ότι υπάρχει μια νέα πολιτική γραμμή που εγκαινιάζεται με αυτήν την εκδήλωση.

Το κοινό στοιχείο που συνένωσε τις ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών ήταν η απόλυτη αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε συζήτηση με την Τουρκία αναφορικά με το Αιγαίο, καθώς αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως παραδοχή τουρκικών δικαιωμάτων στην περιοχή. Ο κοινός τους τόνος εξέπεμψε το μήνυμα «Όχι Πρέσπες στο Αιγαίο», το οποίο φέρνει στο προσκήνιο μια διαχρονική πολιτική διαμάχη που αναδύεται και πάλι.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά την αναμενόμενη παρουσία του Καραμανλή, αυτός δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση, κάτι που λειτούργησε ως ένδειξη της υπάρχουσας διαφωνίας και της διακοπής επικοινωνίας μεταξύ Μαξίμου και Ραφήνας. Η διάρρηξη αυτής της σχέσης αφήνει υποψίες για τις επόμενες κινήσεις του κόμματος και τις δυναμικές που διαμορφώνονται στο εσωτερικό του.

Οι ομιλίες των δύο πολιτικών επικεντρώθηκαν σε ένα ακροατήριο που δεν έκρυψε την αγανάκτησή του κατά της σημερινής κυβέρνησης. Το μένος που διακρίθηκε κατά την εκδήλωση προσέφερε μια εικόνα των εσωτερικών διαιρέσεων εντός της Νέας Δημοκρατίας, που μπορεί στο μέλλον να δημιουργήσει περαιτέρω προκλήσεις και εξελίξεις.

Πηγή: kathimerini.gr