Ιερή Διαδρομή της Νέας Δημοκρατίας και η Σχέση της με την Ιστορία της

Τα κόμματα τείνουν συχνά να εξιδανικεύουν την ιστορία τους, ειδικά εκείνα με μακρά παράδοση. Σε περιόδους εσωτερικών κρίσεων, επικαλούνται τις ρίζες τους για να αντλήσουν έμπνευση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι αναφορές του ΠΑΣΟΚ στην ιδρυτική του Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη 1974 και η νοσταλγία του για τον ριζοσπαστισμό των πρώτων χρόνων. Η συγκεκριμένη διακήρυξη έχει ιστορική και πολιτική αξία, όμως, ως περιεχόμενο, είναι πια ανεπίκαιρη. Οι προτάσεις της για κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των μεγάλων παραγωγικών μονάδων έχουν αναιρεθεί σταδιακά από την πρώτη κιόλας διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Αντίθετα, η ιδρυτική διακήρυξη της Ν.Δ., ενώ είναι λιγότερο προορισμένη για να θεωρείται ανεπίκαιρη, προσδιορίζει τη Νέα Δημοκρατία ως κεντροδεξιά πολιτική δύναμη, χωρίς να την οριοθετεί αυστηρά. Αν και η γλώσσα της διακήρυξης αντικατοπτρίζει τη συγκεκριμένη εποχή της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, οι έννοιες που θίγει, όπως η Εθνική Ανεξαρτησία και η Κοινωνική Δικαιοσύνη, είναι διαχρονικές και αποδεκτές. Οι αναφορές στην ενωμένη Ευρώπη και την ελεύθερη οικονομία συνθέτουν ένα ιδεολογικό πλαίσιο συμβατό με τις κυρίαρχες τάσεις της εποχής.

Με τριάντα και πλέον χρόνια από την συνταγματική της αποδοχή, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να δείξει ότι έχει κεντρικές επιλογές που συναντούν πλέον ευρεία αναγνώριση. Οι βασικοί προσανατολισμοί της, όπως η ένταξη στη Δύση και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, έχουν καθιερωθεί ως κοινές παραδοχές μεταξύ των κομμάτων εξουσίας. Ωστόσο, η διατήρηση των χαρακτηριστικών ενός ευρύτερου πολιτικού χώρου έχει σημασία καθώς η ΝΔ αντιμετωπίζει προκλήσεις, ειδικά στις νεότερες ηλικίες.

Η διακήρυξη της Ν.Δ. περιγράφει την ‘κίνηση που επιλέγει και συντηρεί όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα’. Αυτή η δήλωση προσκαλεί σε αναστοχασμό: Ποια στοιχεία της πολιτικής παράδοσης της Ν.Δ. αποδείχθηκαν αποτελεσματικά; Πόσο αποτελεσματικά προσαρμόζεται στις σύγχρονες εξελίξεις; Η ανάγκη για προσαρμογή σε νέες συνθήκες απεικονίζει την επιβίωση του κόμματος στο μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ιδρυτής της Ν.Δ., έχει πετύχει θετική αποτίμηση για τον δημοσιονομικό του ορθολογισμό και τον ρεαλισμό του. Η στάση του απέναντι στον λαϊκισμό και η φιλοευρωπαϊκή του προσέγγιση παρέχουν πεδία αναφοράς για τη σημερινή ΝΔ. Πολιτικές που αποκλίνουν από αυτές τις αρχές δεν μπορεί να θεωρηθούν ως επιστροφή στις ρίζες της παράταξης, αντίθετα, μπορεί να είναι απομακρυσμένες από τις θεμελιώδεις παρακαταθήκες του ιδρυτή της.

Πηγή: kathimerini.gr