Αρχικά, το Συμβούλιο κατέληξε σε ομόφωνα θετική γνωμοδότηση, η οποία ενέκρινε την τοποθέτηση των έργων στα νέα, σύγχρονα κτίρια εισόδου και εξόδου του Κεραμεικού, παρά το ότι το αίτημα του ΝΕΟΝ προέβλεπε την τοποθέτησή τους στο αίθριο του μουσείου. Τα έργα «Πρόλογος 1» και «Πρόλογος 2», δημιουργίες του 2015, είναι δύο διάφανες «κουρτίνες» που έχουν υφανθεί από ανοξείδωτο χάλυβα και μεταλλικές κλωστές, με διαστάσεις 1,2 μ. επί 3 μ.
Η εγκατάσταση «Μεταβίβαση | A Transfer», στην οποία εντάσσονται αυτά τα έργα, παρουσιάστηκε το 2015 στο μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και περιλαμβάνει στοιχεία εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία, τις αρχαίες πρακτικές ύφανσης και τα διαθέσιμα εκθέματα του χώρου. Η επιμέλεια της εγκατάστασης έγινε από τη Συραγώ Τσιάρα, τότε διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Η Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με τη μόνιμη εγκατάσταση σύγχρονης τέχνης στους αρχαιολογικούς χώρους, προειδοποιώντας για πιθανή δημιουργία προηγούμενων για παρόμοια αιτήματα. Αναφέρθηκε επίσης ότι, ενώ η εγκατάσταση «Μεταβίβαση» είχε αυξήσει την επισκεψιμότητα στον Κεραμεικό κατά 100%, η παρουσία σύγχρονων έργων σε αρχαιολογικές εκθέσεις μπορεί να θεωρηθεί «νόθευση» της αρχαίας κληρονομιάς.
Τα μέλη του Συμβουλίου παρατήρησαν ότι παρατηρείται αυξανόμενη τάση για μόνιμη εγκατάσταση σύγχρονων έργων σε αρχαιολογικά μουσεία, γεγονός που απαιτεί προσοχή. Τέλος, τονίστηκε ότι τα έργα δεν είναι κατάλληλα για τοποθέτηση στον προθάλαμο ή τον εξωτερικό χώρο του μουσείου λόγω των κινδύνων διάβρωσης, με την τελική απόφαση να επιτρέπει την εγκατάσταση στα νέα κτίρια του Κεραμεικού, γνωστοποιώντας ότι οι μελέτες τους έχουν ήδη εγκριθεί.
Πηγή: kathimerini.gr