Η Πολιτιστική Κληρονομιά της Μεγάλης Ελλάδας μέσα από την Έκθεση Θησαυρών της Μπαζιλικάτα

Η έκθεση «Οι αρχαίοι πολιτισμοί της Basilicata. Θησαυροί που έρχονται στο φως» εγκαινιάστηκε χθες στο Μουσείο της Ακρόπολης και θα διαρκέσει έως τις 26 Ιανουαρίου. Επιμελημένη από τον Μάσιμο Οζάνα και την Αναμαρία Μάουρο, περιλαμβάνει περίπου 350 αντικείμενα που χρονολογούνται από το τέλος της Εποχής του Χαλκού (11ος αιώνας π.Χ.) μέχρι τον 6ο αιώνα π.Χ. Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από ταφές ανδρών και γυναικών, αποκαλύπτοντας τον πλούτο και την κοινωνική θέση των ατόμων που ζούσαν στην περιοχή.

Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα περιλαμβάνουν μια γυναικεία ζώνη από χαλκό, ήλεκτρο και ελεφαντοστό του 7ου αιώνα π.Χ. και ένα ανδρικό χάλκινο φλασκί του 8ου αιώνα π.Χ. Επίσης, παρουσιάζονται χάλκινες πόρπες του 8ου αιώνα π.Χ. που παραπέμπουν στα κοσμήματα των «Δέσποινες των Αιγών», καθώς και κορινθιακοί αμφορείς και αττικά αγγεία. Ιδιαίτερης αξίας είναι η πλήρης ταφή ενήλικης γυναίκας του 8ου αιώνα π.Χ., που διασώζει πλούσια κτερίσματα και κοσμήματα.

Η έκθεση εστιάζει και στον ιταλικό πολιτισμό των Οινωτρών, που εγκαταστάθηκε στην Μπαζιλικάτα μεταξύ του 9ου και 5ου αιώνα π.Χ. Ειδικοί επιστήμονες, όπως ο Φίλιπο Λα Ρόσα, τονίζουν τη σημασία αυτής της περιόδου για την κατανόηση των πολιτισμικών συναντήσεων της εποχής. Ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης δήλωσε ότι η έκθεση προσφέρει πληροφορίες για τη ζωή και τις κοινωνικές δομές της περιοχής μετά την πτώση των μινωικών και μυκηναϊκών κέντρων.

Πριν φτάσει στην Ελλάδα, η έκθεση έχει παρουσιαστεί σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Αμβούργο και η Βουδαπέστη, και έρχεται με ανασχεδιασμένη και εμπλουτισμένη μορφή. Ένα μικρό μέρος της έκθεσης θα είναι διαθέσιμο και στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας.

Πηγή: kathimerini.gr