Το Ταξίδι του Γκίκα από τη Δύση στην Ανατολή: Ένας Κοσμοπολίτης Καλλιτέχνης

Η ζωή του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα υπήρξε μια διαρκής και εξαιρετική περιπλάνηση που εκτείνεται από την Αθήνα στην Υδρα, και από το Παρίσι στο Λονδίνο και την Κέρκυρα. Ένα από τα πιο καθοριστικά ταξίδια του ήταν το 1958, όταν ταξίδεψε από την Αμερική στην Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊλάνδη και την Ινδία, συνοδευόμενος από τη μούσα και κατοπινή σύζυγό του, Μπάρμπαρα Γουόρνερ.

Η νέα έκθεση του Μουσείου Μπενάκη, που εγκαινιάζεται σήμερα, γιορτάζει την 30ή επέτειο από τον θάνατο του καλλιτέχνη και έχει τίτλο «Γκίκας. Ταξίδι από τη Δύση στην Ανατολή». Η επιμελήτρια της έκθεσης, Ιωάννα Μωραΐτη, προσεγγίζει το οδοιπορικό ως ένα μέσο για να αναδείξει το έργο του Γκίκα, με ειδική έμφαση στο ιαπωνικό «δωμάτιο» που έχει δημιουργηθεί in situ, χάρη στη σκηνογραφική επιμέλεια του Παύλου Θανόπουλου.

Η έκθεση δομείται σε δύο ενότητες. Η πρώτη εξερευνά τις φιλοδοξίες του Γκίκα για διεθνή καριέρα και την υποστήριξη που είχε από καλλιτέχνες και κριτικούς τέχνης, ξεκινώντας με το έργο «Πράσινο και Ασημί», που παρουσιάστηκε στην πρώτη ατομική του έκθεση στη Νέα Υόρκη. Η δεύτερη ενότητα εστιάζει στις καλλιτεχνικές επιρροές που δέχτηκε από ανατολικές κουλτούρες, αναδεικνύοντας τον χορό, τη μουσική και τα έργα που δημιούργησε πριν και μετά το 1958.

Η σύνδεσής του με την Απω Ανατολή ήταν ισχυρή και παλαιότερη, όπως καταδεικνύει η ενασχόλησή του με το ζεν, από τη φιλοσοφία έως τη διατροφή και τη σωματική άσκηση. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο Παρίσι, γνώρισε το βάθος της ιαπωνικής ζωγραφικής, που επαναανακαλύφθηκε από καλλιτέχνες όπως ο Ματίς, και επέστρεψε στην Ελλάδα την δεκαετία του ’30, αναζητώντας μια πιο διευρυμένη έννοια της ελληνικότητας που θα περιλάμβανε και άλλες πολιτισμικές παραδόσεις.

Στην ουσία, η έκθεση αποκαλύπτει τα ερεθίσματα που επηρέασαν τον Γκίκα καθώς ταξίδευε και διευρύνει την καλλιτεχνική του οπτική. Μέσα από σχέδια, χειρόγραφα και αντικείμενα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν πώς οι τόποι και οι πολιτισμοί που επισκέφθηκε διαμόρφωσαν τη ζωή και το έργο του.

Διάρκεια έκθεσης έως τις 16/2/25.
Πηγή: kathimerini.gr