Η Ελλάδα παρουσιάζει μια περίπλοκη πραγματικότητα, καθώς είναι μια αγορά με διάφορες ταχύτητες. Το γεωγραφικό μέγεθος της χώρας, αν και σχετικά μικρό, εντείνει τις ανισότητες που παρατηρούμε. Ορισμένες περιοχές γνωρίζουν ανάπτυξη με γοργούς ρυθμούς, ενώ άλλες παραμένουν σε έκπτωση. Η διαφορά αυτή καθιστά τις γεωγραφικές και οικονομικές ανισότητες πιο επιτακτικές και δύσκολες στην αντιμετώπισή τους.
Ανάμεσα στα αστικά κέντρα και τις απομακρυσμένες περιοχές, οι ευκαιρίες δεν διανέμονται ισότιμα. Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες και οι αμοιβές διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τον τόπο κατοικίας και το μορφωτικό επίπεδο. Παρατηρούμε ότι η αγορά εργασίας έχει εξελιχθεί σε πολλές ταχύτητες, με περιοχές όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη να προσελκύουν τους περισσότερους πόρους, δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα στους «προνομιούχους» και τους «λιγότερο προνομιούχους».
Παράλληλα, οι ανισότητες έχουν άμεσες συνέπειες σε βασικούς τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, καθώς και στην ευημερία των πολιτών. Ειδικότερα, οι νέοι στη χώρα μας συχνά αποκλείονται από ευκαιρίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και οι δημογραφικές δυσλειτουργίες προσθέτουν επιπλέον στρες στην οικονομία της.
Επιπλέον, η άνιση κατανομή ευκαιριών και πόρων επηρεάζει και την αγορά ακινήτων, με διαφορετικές περιοχές να προσελκύουν ή να αποφεύγουν τις επενδύσεις. Στις πιο ανεπτυγμένες αστικές περιοχές, η υψηλή ζήτηση έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών, κλείνοντας την πόρτα σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Αντίθετα, οι λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές βιώνουν στασιμότητα, γεγονός που δυσκολεύει την οικονομική τους ανάπτυξη.
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στις τουριστικές περιοχές, που λειτουργούν ως αυτόνομα οικονομικά οικοσυστήματα. Η ζήτηση στην αγορά ακινήτων αυξάνεται, με αποτέλεσμα οι μόνιμοι κάτοικοι να βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Αν και αυτές οι περιοχές γνωρίζουν οικονομική ανάπτυξη, οι τοπικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις για να ισορροπήσουν τη ζήτηση με τις πραγματικές τους ανάγκες.
Οι ανισότητες που διαπιστώνουμε απαιτούν μια συνολική στρατηγική που να διασφαλίσει ισόρροπη ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα. Προκειμένου η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας να είναι βιώσιμη, θα χρειαστεί μια πολιτική που επενδύει στις υποδομές και υποστηρίζει τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, διασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες.
Πηγή: kathimerini.gr