Η αύξηση των ενοικιαστών στην Ελλάδα και η πτώση της ιδιοκατοίκησης

Σύμφωνα με την ανάλυση της Geoaxis, οι τιμές των ακινήτων αναμένονται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία τουλάχιστον για το επόμενο έτος. Η ζήτηση από ξένους επενδυτές παραμένει υψηλή, καθώς η Ελλάδα θεωρείται μια οικονομικά προσιτή αγορά και ένα ασφαλές περιβάλλον στην περιοχή. Επιπλέον, υπάρχει και ζήτηση από Έλληνες αγοραστές που επιθυμούν να αποκτήσουν ακίνητο, κυρίως σε αξιόλογες περιοχές των βορείων και, δευτερευόντως, των νοτίων προαστίων.

Η τάση ενοικίασης κατοικίας αυξάνεται, ενώ το ποσοστό ιδιοκατοίκησης υποχωρεί. Δεδομένου ότι οι τιμές πώλησης παραμένουν σε επίπεδα πολύ υψηλά, είναι πιθανό αυτή η τάση να ενταθεί τα επόμενα χρόνια. Όπως δείχνει το πρόσφατο παρατηρητήριο αξιών διαμερισμάτων της Geoaxis, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα μειώθηκε από 75,4% το 2019 σε 72,8% το 2022, αντιπροσωπεύοντας 102.695 κατοικίες. Αντίστοιχα, οι ενοικιαστές καταλαμβάνουν πλέον το 27,2% του πληθυσμού, σε σύγκριση με το 24,6% το 2019.

ιδιαίτερα σε πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, το ποσοστό των ενοικιαστών μπορεί να ξεπερνά το 35%, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες εργάζονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Αυτή η τάση αντικατοπτρίζει την αδυναμία πολλών νέων να αποκτήσουν κατοικία και την υποχρέωσή τους να στραφούν στο ενοίκιο, αποτελώντας έτσι τη λεγόμενη Generation Rent, όπως σημειώνει ο κ. Γιάννης Ξυλάς της Geoaxis.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από το τρίτο τρίμηνο του 2022 έως το τρίτο τρίμηνο του 2023, οι τιμές πώλησης των κατοικιών σε περιοχές όπως το Μαρούσι, οι Αμπελόκηποι και το Περιστέρι αυξήθηκαν κατά 24,7% για τα νέα ακίνητα και κατά 22,68% για τα παλιότερα. Συνολικά, από το 2015 μέχρι φέτος, η μέση αύξηση της αξίας των ακινήτων αγγίζει το 80%, με νέες κατοικίες να αυξάνονται κατά 85% και παλιότερες κατά 78%.

Σημαντικός παράγοντας για την αύξηση των τιμών είναι και η υποχρέωση για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας και οικολογικών υλικών, που επιβαρύνουν το κατασκευαστικό κόστος.

Πηγή: kathimerini.gr