Νέες Λογοτεχνικές Δημιουργίες και Επανεκδόσεις Χαρίζουν Ζωή στη Γλώσσα Μας

Η γλώσσα μας συνεχίζει ακάθεκτη να δημιουργεί λογοτεχνία, είτε μέσω νέων εκδόσεων είτε μέσω επανεκδόσεων. Το φθινόπωρο και οι αρχές του χειμώνα, περίοδοι με έντονη εκδοτική κίνηση, αναμένουμε να δούμε έργα από γνωστούς συγγραφείς αλλά και από νέους δημιουργούς. Ανάμεσα στις επανεκδόσεις, θα ξαναβρούμε το «Κοινόβιο» του Μάριου Χάκκα, το «Ερως, θέρος, πόλεμος» της Ευγενίας Φακίνου, και άλλα σημαντικά έργα.

Οι νέες κυκλοφορίες περιλαμβάνουν ενδιαφέροντα έργα από συγγραφείς όπως ο Θωμάς Κοροβίνης με τον «Σταυρό στ’ ακροθαλάσσι», ο Πέτρος Τατσόπουλος με «Το παιδί του Διαβόλου», καθώς και από τον Δημήτρη Καρακίτσο που περιμένουμε το «Αυτός ο χειμώνας». Επίσης, ο Δημήτρης Τσεκούρας έρχεται με μια αυτοβιογραφική περιπέτεια, το «Ο εραστής του Ντεβ Μάρτιν».

Η Μητέρα και ο γιος είναι οι κεντρικοί ήρωες στο μυθιστόρημα του Δημοσθένη Κούρτοβικ, που καλύπτει την περίοδο από τη δεκαετία του ’50 έως σήμερα, εξερευνώντας την αναζήτηση της προσωπικής ταυτότητας. Ο Δημήτρης Τανούδης στο «Το Μούδιασμα» αναδεικνύει τα συναισθήματα ενός πατέρα που προσπαθεί να ενώσει τις σχέσεις του με το γιο του, μέσω μιας φευγαλέας υπαρξιακής διαδρομής.

Πολλά από τα νέα έργα εξερευνούν θεματικές όπως η οικογένεια, ο έρωτας και οι ανθρώπινες σχέσεις. Στην νουβέλα της Δήμητρας Λουκά, οι σχέσεις μητέρας-κόρης αποκτούν κεντρική θέση, με αναφορά στη διαχρονική πατριαρχία και τον μύθο της Περσεφόνης. Ο Βασίλης Τσιαμπούσης αναπτύσσει στον έρωτα την ιστορία δύο νέων που ήρθαν αντιμέτωποι με την απώλεια.

Διαφορετικές προσδοκίες και συναισθηματικά «μπλέξιμο» στις σχέσεις είναι και το θέμα του βιβλίου «Γεννιέται ο κόσμος» της Βάσιας Τζανακάρη, που ρίχνει το βλέμμα στον έρωτα και στην ικανότητα αυτού να επαναστατεί και να ξαναδημιουργεί τη ζωή.

Νέες προτάσεις όπως «Άνθρωποι σε Κίνηση» από τον Χρήστο Χαρτοματσίδη και «Η τέχνη των αλυσιδωτών πτώσεων» από την Έλενα Μαρούτσου σκιαγραφούν μια σειρά από ανθρώπινες ιστορίες, με οπισθογραφές της καθημερινότητας και παράλληλα ερωτήματα γύρω από τη ζωή.

Τα νέα λογοτεχνικά έργα έρχονται να προσφέρουν νέες γεύσεις και προοπτικές στον αναγνωστικό κοινό, επιβεβαιώνοντας τη γονιμότητα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Πηγή: kathimerini.gr