Η σημασία της προληπτικής οδοντιατρικής και η ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας στην Ελλάδα

Σύμφωνα με ποσοτική έρευνα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην «Κ», οι Έλληνες προτιμούν να επισκέπτονται τον οδοντίατρο κυρίως σε περιπτώσεις πόνου και οξέων καταστάσεων. Παρόλο που το 75% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως πηγαίνουν τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο στον οδοντίατρό τους, ένας στους τρεις δηλώνει ότι επισκέπτεται τον οδοντίατρο μόλις αισθανθεί πόνο.

Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Β. Κήττας, επισημαίνει την ανάγκη για προληπτική οδοντιατρική, η οποία επιτυγχάνεται όχι μόνο με την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, αλλά και με σωστό και συχνό πλύσιμο των δοντιών. Αν και οι πολίτες είναι περισσότερο ενημερωμένοι σε σχέση με παλαιότερες δεκαετίες, αρκετοί δεν είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν τις κακές συνήθειές τους.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι λιγότερο από το 20% των ερωτηθέντων αναφέρουν το οικονομικό κόστος της θεραπείας ως αιτία αποφυγής επίσκεψης στον οδοντίατρο. Ωστόσο, τα δύο τρίτα αυτών δήλωσαν ότι θα έκαναν πιο συχνές επισκέψεις αν υπήρχε ασφαλιστική κάλυψη για τις θεραπείες. Ο κ. Κήττας υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα το δημόσιο έχει σταματήσει εδώ και 15 χρόνια να συνεισφέρει σε οδοντιατρικές εργασίες, με αποτέλεσμα η κάλυψη να είναι αποκλειστικά ιδιωτική.

Η έρευνα αναδεικνύει επίσης τη σχέση ανάμεσα στους ασθενείς και τους οδοντίατρους. Μολονότι υπάρχει η αντίληψη ότι οι ασθενείς διστάζουν να επισκεφτούν τον οδοντίατρο λόγω του φόβου του πόνου, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες (3 στους 4) δεν αισθάνονται άγχος κατά την προσέλευσή τους. Επίσης, οι ασθενείς προτιμούν να πηγαίνουν σε «συστημένους» οδοντιάτρους, με μόνο το 4,5% να επιλέγουν οδοντίατρο μέσω διαδικτυακής αναζήτησης.

Η νέα γενιά φαίνεται να έχει πιο θετική προσέγγιση στον οδοντίατρο, καθώς οι νέοι ηλικίας 25-34 ετών δεν φαίνονται φοβικοί και ακολουθούν τις οδηγίες των οδοντιάτρων κατά γράμμα. Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με το πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής “Dentist Pass” για παιδιά 6-12 ετών αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι (2 στους 3) δεν γνωρίζουν την ύπαρξή του. Ο κ. Κήττας καταλήγει λέγοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες απαιτούν χρόνια εφαρμογής ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν κουλτούρα προληπτικής οδοντιατρικής από νεαρή ηλικία.

Πηγή: kathimerini.gr